BLUKBOSHOEVE

Honden-activiteiten en gedragsbegeleiding


Schapendrijven en hoeden

Veel rassen danken hun ontstaan aan hun vroegere functie bij de schapen.  Bewaken, verplaatsen en/of hoeden. Doordat we steeds meer naar de oorspronkelijke functie en het functionele uiterlijk van een ras kijken ontstaat er steeds meer vraag naar op het ras afgestemde training. Wij beschikken over de benodigde kennis om u met uw hond te begeleiden bij deze ontzettend mooie hobby en/of werk. Ook kunnen wij u helpen bij de voorbereiding voor de Natural Herding Apitude Test (NHAT) en de Herding Working Test (HWT). We geven les aan beginners en gevorderden en beschikken over diverse weilanden en fijne trainingsschapen.


Schapendrijven


Bij het schapendrijven loopt de hond achter de kudde om te zorgen dat ze voorwaarts blijft lopen. Hierdoor kan een hond die drijft zelfstandig de schapen over een grote afstand ophalen en kun je de honden leren om de schapen over een bepaald parcours zelfstandig rond te sturen. Door een sluiphouding aan te nemen en op een bepaalde positie te gaan staan ten opzichte van de schapen kunnen drijvers de schapen zelfstandig in beweging zetten in de gewenste richting.

Over het algemeen werken hoedende honden dichter bij de schapen dan de drijvende honden. Dit is echter afhankelijk van de grote van de kudde en de impact die een hond op de kudde heeft. Er zijn echter ook hoedende honden die kunnen drijven en drijvende honden die kunnen hoeden.







Bron: houdenvanhonden.nl

Schapen hoeden


Hoeden is het begeleiden van een schaapskudde bij het grazen en het verplaatsen. Bij het grazen moet de herder erop toezien dat de schapen niet op akkers en velden komen welke niet door de schapen begraasd mogen worden, maar dat ze alleen daar blijven waar dat toegestaan is. Hiervoor wordt de herdershond ingezet om de grenzen te bewaken. De grenzen worden door de schaapherder aan de hond aangegeven, waarop de hond op de grenzen heen en weer loopt om te voorkomen dat de schapen daar over heen gaan. Zie het als een ‘ levend’ hekwerk.

Tijdens het verplaatsen van de kudde loopt de schaapherder aan de kop van de kudde en de Herdershond, over het algemeen, aan de zijkant van de kudde mee om te voorkomen dat schapen b.v. in de moestuin van de buren komen, of de weg volledig door de schapen geblokkeerd wordt.








Bron:  houdenvanhonden.nl

Share by: